Printer Friendly Version 14.12.2023. Promocija knjige M. Đokovića o odnosima Srbije i Svete Stolice na Pontifikalnom univerzitetu Gregorijana @ 18 December 2023 09:53 AM

Na najstarijem papskom univerzitetu Gregorijana 14.12.2023. g. je održana promocija knjige „Le relazioni politico-ecclesiastiche tra la Santa Sede e la Serbia dal 1878 al 1918“  (Političko-crkveni odnosi između Svete Stolice i Srbije od 1878. do 1918 godine), čiji je autor dr Milosav Đoković, naučni saradnik na Balkanološkom institutu SANU. Knjiga je proizišla iz istoimene doktorske disertacije koja je odbranjena na Pontifikalnom orijentalnom institutu u Rimu, a objavio je ove godine Pontifikalni univezitet Gregorijana u ediciji „Miscellanea Historiae Pontificiae“.

Skup su otvorili predsednik Papskog komiteta za istorijske nauke prof. Marek Inglot i ambasador R. Srbije pri Svetoj Stolici Sima Avramović. Na promociji je o dometima ove knjige i odnosima Svete Stolice i Srbije krajem 19. i početkom 20. veka govorilo više istaknutih italijanskih i srpskih naučnika, kao i sam autor. Promociji knjige je prisustvovala i novoimenovana ambasadorka R. Srbije u R. Italiji Mirjana Jeremić.