Printer Friendly Version 22.3.2023. Izlaganje amb. Sime Avramovića o odnosima pravoslavnih i katolika u Republici Srbiji @ 27 March 2023 01:17 PM

Ambasador Republike Srbije pri Svetoj Stolici Sima Avramović je učestvovao na konferenciji o međuhrišćanskim odnosima koju je organizovalo Međunarodno udruženje „Carità Politica“ 22. marta 2023. godine priznato od Vatikana. Skup je otvorio osnivač udruženja prof. Alfredo Lućani, a glavni govornik je bio kardinal Kurt Koh, prefekt Dikasterije za jedinstvo hrišćana.

Amb. Avramović je, kao govornik po pozivu, najpre predočio istorijske korene međuhrišćanskih odnosa i njihovo preplitanje na Balkanu, počev od verovatnog krunisanja Stefana Prvovenčanog 1217. godine od strane papskog legata do bračnih i porodičnih veza srpskih vladara sa zapadnim princezama. Ukazao je i da je prva srpska kodifikacija – Nomokanon Sv. Save iz 1219. godine, svojevrsna kompilacija Rimsko-vizantijskog građanskog i crkvenog prava sa primesama slovenskog običajnog prava. Naglasio je da je Srbija geografski, istorijski, religijski, kulturno i politički bila i ostala na raskrsnici između Zapada i Istoka. Posle osmanskih osvajanja tokom XIV i XV veka, postala je „zona odvajanja“ između Otomanske imperije i Evrope i našla se na prvoj liniji odbrane hrišćanstva.

Srbija je već u svom prvom Ustavu 1835. godine zagarantovala verske slobode svim veroispovestima. Kraljevina Srbija i Vatikan su 1914. godine zaključili Konkordat, a diplomatski odnosi novoformirane države Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Svete stolice su uspostavljeni 1920. godine po ѕavršetku Prvog svetskog rata.  Tokom XX veka ti odnosi su nailazili na različite probleme i prepreke, da bi u XXI veku postepeno bili unapređivani

Ukazao je na bliskost pravoslavnih i katoličkih hrišćana u R. Srbiji s obzirom na njihov viševekovni zajednički život, istoriju, toleranciju, mešovite brakove i razvijeni dijalog. Značajan teret u ovim odnosima predstavljaju tragična stradanja Srba, Jevreja i Roma koja je  sprovodio nacistički ustaški režim u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata, pogotovo u koncentracionom logoru Jasenovac.  Podvukao je da važnu ulogu u snaženju procesa pomirenja ima srpski patrijarh g. Porfirije.  Dodao je da Zakon o crkvama i verskim zajednicama R. Srbije iz 2006. godine predviđa sedam „tradicionalnih religija“, uključujući i Rimokatoličku crkvu, koje uživaju ista prava i status kao SPC. Uočljiva je zajednička posvećenost ekumenskom dijalogu i njegova dinamika, što je od ključnog značaja za perspektivu odnosa pravoslavnih hrišćana i rimokatolika. R. Srbija i njena Ambasada pri Svetoj Stolici nastoje da olakšaju međuhrišćanski dijalog i saradnju između Srpske pravoslavne i Rimokatoličke crkve.