Printer Friendly Version 22.3.2023. Излагање амб. Симе Аврамовића о односима православних и католика у Републици Србији @ 27 March 2023 01:14 PM

Амбасадор Републике Србије при Светој Столици Сима Аврамовић је учествовао на конференцији о међухришћанским односима коју је организовало Међународно удружење „Carità Politica“ 22. марта 2023. године признато од Ватикана. Скуп је отворио оснивач удружења проф. Алфредо Лућани, а главни говорник је био кардинал Курт Кох, префект Дикастеријe за јединство хришћана.

Амб. Аврамовић је, као говорник по позиву, најпре предочио историјске корене међухришћанских односа и њихово преплитање на Балкану, почев од вероватног крунисања Стефана Првовенчаног 1217. године од стране папског легата до брачних и породичних веза српских владара са западним принцезама. Указао је и да је прва српска кодификација - Номоканон Св. Саве из 1219. године, својеврсна компилација Римско-византијског грађанског и црквеног права са примесама словенског обичајног права. Нагласио је да је Србија географски, историјски, религијски, културно и политички била и остала на раскрсници између Запада и Истока. После османских освајања током XIV и XV века, постала је „зона одвајања“ између Отоманске империје и Европе и нашла се на првој линији одбране хришћанства.

Србија је већ у свом првом Уставу 1835. године загарантовала верске слободе свим вероисповестима. Краљевина Србија и Ватикан су 1914. године закључили Конкордат, а дипломатски односи новоформиране државе Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и Свете столице су успостављени 1920. године по ѕавршетку Првог светског рата.  Током XX века ти односи су наилазили на различите проблеме и препреке, да би у XXI веку постепено били унапређивани.

Указао је на блискост православних и католичких хришћана у Р. Србији с обзиром на њихов вишевековни заједнички живот, историју, толеранцију, мешовите бракове и развијени дијалог. Значајан терет у овим односима представљају трагична страдања Срба, Јевреја и Рома која је  спроводио нацистички усташки режим у Хрватској током Другог светског рата, поготово у концентрационом логору Јасеновац.  Подвукао је да важну улогу у снажењу процеса помирења има српски патријарх г. Порфирије.  Додао је да Закон о црквама и верским заједницама Р. Србије из 2006. године предвиђа седам „традиционалних религија“, укључујући и Римокатоличку цркву, које уживају иста права и статус као СПЦ. Уочљива је заједничка посвећеност екуменском дијалогу и његова динамика, што је од кључног значаја за перспективу односа православних хришћана и римокатолика. Притом Р. Србија и њена Амбасада при Светој Столици настоје да олакшају међухришћански дијалог и сарадњу између Српске православне и Римокатоличке цркве.