Printer Friendly Version 05.12.2022. održana konferencija o projektu „Zaštita svetih mesta na Mediteranu“ na Pontifikalnom orijentalnom institutu u Rimu @ 9 December 2022 02:54 PM

Ambasada Republike Srbije pri Svetoj stolici 5. decembra 2022. godine održan konferencija o dometima projekta „Protecting sacred places of the Mediteranean“, koji su podržali Evropska komisija i Suvereni malteški red još 2012. godine. U prisustvu predstavnika Vatikana, velikog broja clanova DIP kora i drugih gostiju, skup je otvorio rektor Papskog orijentalnog instituta D. Nazar.

Koordinator projekta prof. S. Ferari sa Univerziteta u Milanu je istakao značaj zaštite svetih mesta, a specijalni izaslanik za verske slobode italijanskog Ministarstva spoljnih poslova A. Benco se bavio definicijom svetih mesta. Ambasador Suverenog malteškog reda pri Svetoj Stolici A. Zanardi Landi je izneo svoja secanja na masovno uništavanje srpskih pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji u Pogromu marta 2004. godinu, kada je bio ambasador Republike Italije u Republici Srbiji. Ambasador S. Avramović je objasnio razloge zbog kojih su srpske svetinje na KiM postale deo tog  prestižnog međunarodnog projekta, zajedno sa Vatikanom, Jerusalimom, Svetom Gorom i pravoslavnim svetinjama na Kipru. 

Amb. Avramović je uz power-point prezentaciju najpre ukazao na „gustinu svetosti“, odnosno postojanje preko hiljadu manastira, crkava i drugih pravoslavnih svetinja na prostoru KiM. Potom je istakao njihov značaj ne samo za srpsku, vec i za svetsku kulturnu bastinu, pomenuvši da se na UNESKO listi svetskog nasledja (World Heritage List) nalaze tri srpska manastira i jedna crkva na KiM, kao i da je manastir Dečani svrstan među sedam najugroženijih objekata u 2021. godini na listi organizacije Europa Nostra.

Treći razlog zbog koga su srpske svetinje na KiM postale deo tog projekta je masovno uništavanje i oštećivanje više desetina njih tokom Pogroma 2004. godine, uprkos prisustvu medjunarodnih mirovnih snaga. Izneo je i zaključak iz projeka da su za zaštitu svetih mesta važne mere restitucija, rekonstrukcija i revitalizacija, odnosno omogućavanje da se sveta mesta ostanu mesta duhovnosti i ispovedanja žive religije.