Printer Friendly Version 05.12.2022. одржана конференција о пројекту „Заштита светих места на Медитерану“ на Понтификалном оријенталном институту у Риму @ 9 December 2022 02:51 PM

Амбасада Републике Србије при Светој столици 5. децембра 2022. године одржала је конференцију о дометима пројекта „Protecting sacred places of the Mediteranean“, који су подржали Европска комисија и Суверени малтешки ред још 2012. године. У присуству представника Ватикана, великог броја чланова ДИП кора и других гостију, скуп је отворио ректор Папског оријенталног института Д. Назар.

Координатор пројекта проф. С. Ферари са Универзитета у Милану је истакао значај заштите светих места, а специјални изасланик за верске слободе италијанског Министарства спољних послова А. Бенцо се бавио дефиницијом светих места. Амбасадор Сувереног малтешког реда при Светој Столици А. Занарди Ланди је изнео своја сећања на масовно уништавање српских православних светиња на Косову и Метохији у Погрому марта 2004. годину, када је био амбасадор Републике Италије у Републици Србији. Амбасадор С. Аврамовић је објаснио разлоге због којих су српске светиње на КиМ постале део тог  престижног међународног пројекта, заједно са Ватиканом, Јерусалимом, Светом Гором и православним светињама на Кипру.

Амб. Аврамовић је уз power-point презентацију најпре указао на „густину светости“, односно постојање преко хиљаду манастира, цркава и других православних светиња на простору КиМ. Потом је истакао њихов значај не само за српску, већ и за светску културну баштину, поменувши да се на УНЕСКО листи светског наслеђа (World Heritage List) налазе три српска манастира и једна црква на КиМ, као и да је манастир Дечани сврстан међу седам најугроженијих објеката у 2021. години на листи организације Europa Nostra.

Трећи разлог због кога су српске светиње на КиМ постале део тог пројекта је масовно уништавање и оштећивање више десетина њих током Погрома 2004. године, упркос присуству међународних мировних снага. Изнео је и закључак из пројекта да су за заштиту светих места важне мере реституција, реконструкција и ревитализација, односно омогућавање да света места не постану само туристичке атракције, већ трајна места духовности и исповедања живе религије.