Printer Friendly Version 13.07.2022. Europa Nostra potvrdila raniji nalaz da manastir Dečani spada među sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi @ 19 September 2022 10:41 AM

Posle kritika Prištine na nalaz organizacije Europa Nostra i nove posete Dečanima, ova evropska asocijacija za očuvanje kulturnog nasleđa ostaje pri svom stavu da se manastir Visoki Dečani opravdano nalazi na listi sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi u 2021. godini. Nakon niza razgovora sa političkim, verskim i međunarodnim predstavnicima održanim početkom jula 2022. godine, ova evropska nevladina organizacija tvrdi da je zbog „kompleksne bezbednosne situacije“ i dalje neophodno da manastir Dečani svakodnevno i bez prestanka čuvaju trupe KFOR-a.

Dečani se inače nalaze na listi najznačajnijih kulturnih spomenika u svetu koju objavljuje UNESCO. Na toj listi Svetske kulturne baštine se nalaze još tri srpske pravoslavne svetinje na KiM -  manastiri Đurđevi Stupovi i Gračanica, kao i crkva Bogorodice Ljeviške.