Printer Friendly Version 13.07.2022. Europa Nostra потврдила ранији налаз да манастир Дечани спада међу седам најугроженијих споменика културе у Европи @ 19 September 2022 10:39 AM

После критика Приштине на налаз организације Europa Nostra и нове посете Дечанима, ова европска асоцијација за очување културног наслеђа остаје при свом ставу да се манастир Високи Дечани оправдано налази на листи седам најугроженијих споменика културе у Европи у 2021. години. Након низа разговора са политичким, верским и међународним представницима одржаним почетком јула 2022. године, ова европска невладина организација тврди да је због „комплексне безбедносне ситуације“ и даље неопходно да манастир Дечани свакодневно и без престанка чувају трупе КФОР-а.

Дечани се иначе налазе на листи најзначајнијих културних споменика у свету коју објављује UNESCO. На тој листи Светске културне баштине се налазе још три српске православне светиње на КиМ -  манастири Ђурђеви Ступови и Грачаница, као и црква Богородице Љевишке.