Printer Friendly Version 21.03.2022. представљен нови ватикански Апостолски Устав под називом „Praedicate Evangelium“ @ 19 September 2022 09:16 AM

Нови Устав Ватикана назван „Praedicate Evangelium“ (Проповедајте Јеванђеље) представили су јавности 21. марта 2022. године кардинал Марчело Семераро, префект Конгрегације за питања светаца, бискуп Марко Мелино, секретар Савета кардинала и Ђанфранко Гиралдa, професор емеритус Понтификалног Универзитета Грегоријана.

Папа Франциско је Апостолски устав званично прогласио два дана раније, у суботу 19. марта, на дан Св. Јосипа, мужа Пресвете Богородице Марије.  Устав ће ступити на снагу 5. јуна 2022. године.

Нови Апостолски Устав је плод вишегодишњег рада и широких консултација, а са његовим припремама се започело већ у првим месецима понтификата папе Франциска.  Устав има 250 чланова и обимнији је од претходног Устава Costituzione apostolica из 1988. године који је донео папа Јован Павле и који је имао 193 члана. Нови Устав значајно трансформише државну организацију Ватикана и регулише низ питања везаних за функционисање Курије на нов начин, тако да ће се о његовим новинама свакако тек водити опширне расправе.