Printer Friendly Version 22.11.2021. Srbija opredeljena za unapređenje odnosa sa Svetom Stolicom @ 23 November 2021 09:00 AM

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa sekretarom Svete Stolice za odnose sa državama (MIP) nadbiskupom Polom Ričardom Galagerom o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije i saradnji u regionu.

Brnabić je istakla da je Srbija opredeljena za unapređenje odnosa sa Svetom Stolicom, podsetivši na to da je prošle godine navršena i 100-godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Srbija visoko uvažava interes i podršku Svete Stolice regionu Zapadnog Balkana, istakla je ona i ocenila da je od ključnog interesa što intenzivnija saradnja u svim oblastima.

Nadbiskup Galager je, navodeći da je evropska perspektiva važna za stabilnost i prosperitet regiona, istakao da Sveta Stolica čvrsto podržava reforme koje Srbija sprovodi u procesu evrointegracija.

On je istakao da se čvrsto zalaže za očuvanje i zaštitu crkava i manastira na Kosovu i Metohiji, koji za Srbiju predstavljaju snažnu istorijsku i duhovnu vrednost

Premijerka je iskazala zahvalnost i na podršci evrointegracijama Srbije i principijelnoj poziciji Svete Stolice po pitanju Kosova i Metohije, utemeljenoj na poštovanju međunarodnog prava.

Brnabić je, izražavajući zabrinutost zbog ugroženosti srpskih manastira na Kosovu i Metohiji, navela da je manastir Visoki Dečani, koji je ujedno i spomenik velike istorijske važnosti ne samo za Srbiju, već i evropsku kulturnu baštinu, uvršten na listu jednog od najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021. godinu.

Predsednica Vlade je istakla da Srbija i Sveta Stolica imaju istovetne stavove prema univerzalnim pitanjima mira i bezbednosti, ljudskih prava i zaštiti životne sredine, i da su to važni osnovi za dalje unapređenje saradnje.

Izvor/Foto: www.srbija.gov.rs