Printer Friendly Version Изложба „Србија и Ватикан 1878-1914“ у Државном архиву Србије @ 13 October 2021 03:08 PM


Поводом 100 година од отварања посланства и успостављања дипломатских односа Краљевине СХС и Свете Столице, у Државном архиву Србије је 7. октобра 2021. године отворена изложба „Србија и Света Столица 1878-1914“. Кроз документа од којих је већина први пут представљена јавности поставка приказује дугу предисторију дипломатских односа Србије и Ватикана. Она се прати од времена међународног признања српске државности на Берлинском конгресу 1878. г. до почетка Првог светског рата. Непосредно пред његов почетак обе стране су усвојиле текст Конкордата, а Народна скупштина Краљевине Србије га је ратификовала у Нишу почетком августа 1914. године када су ратна дејства већ започела бомбадовањем Београда са реке Саве.


На отварању изложбе говорили су Дејан Савић, саветник председника Републике Србије за културу, амбасадор Владимир Марић, помоћник министра спољних послова, проф. др Сима Аврамовић, амбасадор Републике Србије при Светој Столици, монсињор Симон-Петер Лукиамузи, први секретар Апостолске нунцијатуре у Београду и др Мирослав Перишић, директор Државног архива Србије.

Отварању изложбе присуствовали су изасланик Његове Светости Патријарха српског епископ хвостански Јустин, београдски надбискуп Станислав Хочевар, београдски муфтија Мустафа еф. Јусуфспахић, амбасадор Републике Турске Хами Аксој, представници амбасада СР Немачке и САД, проф. др Зоран Мирковић, декан Правног факултета Универзитета у Београду са колегама, директори најзначајнијих установа културе Републике Србије и друге званице.


У свом обраћању амб. Аврамовић је истакао да је од свог првог, Сретењског устава 1835. г. млада српска држава водила рачуна о верским слободама других конфесија, као и да изложба открива да су о правима католичког живља у Србији бринули и лично сами српски владари кнез Милош и кнез Александар Карађорђевић. На развијању односа са Ватиканом били су ангажовани највећи српски државници и интелектуалци као Јован Ристић, Стојан Новаковић, Милутин Гарашанин, Андра Ђорђевић, Слободан Јовановић, Никола Пашић. Данас, када су после „прве и друге Југославије“ на историјској сцени поново Србија и Ватикан, захваљујући овој изложби јасније се могу имати у виду корисна искуства и ставови великих предака.


Први секретар Апостолске нинцијатуре у Београду, монс. Симон-Петер Лукијамузи, истакао је да „Србија и Св. Столица треба да превазилазе историјске препреке и наставе унапређење односа који сежу далеко у прошлост, као и да је отварање Ватиканског архива за српске историчаре важан корак у јачању веза Свете Столице са Србијом.

У поруци министра Селаковића коју је пренео његов изасланик истиче се да он очекује да ће наредни век односа Србије и Ватикана обележити даља изградња односа са Светом Столицом заснованих на поверењу и сарадњи. Жели да се међу православнима и римокатолицима на Балкану створе темељи стабилних и братских односа који не би почивали на нарцизму малих разлика, већ на припадности заједничкој хришћанској породици и вредностима. Министар се захвалио Ватикану на разумевању за позицију Србије у погледу Косова и Метохије. Подсетио је да се Србија бори за очување свог територијалног интегритета и суверенитета и подсећа да је културно наслеђе на КиМ не само српско, већ целе хришћанске Европе.

вид. и https://www.politika.rs/sr/clanak/489286/