Printer Friendly Version Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije na Vidovdan y Gračanici 28. juna 2021. godine @ 30 June 2021 04:06 PM

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije poručio je 28. juna 2021. godine, na Vidovdan, iz manastira Gračanice da svaki put kada dolazi na Kosovo i Metohiju ima osećaj da se vratio u svoj dom, a da je svako odsustvo sa Kosova odvajanje od Boga i braće.

„Kosovo i Metohija je zemlja u kojoj smo se rodili, rodili za Hrista i naravno stekli mnogo toga, što drugi ili ne mogu ili ne žele da razumeju. Gračanica i svetinje koje smo pobrojali jesu svetska kulturna baština, ali, braćo i sestre, svetsko kao takvo ne postoji ako nema svoje ime i prezime. Naša imena i prezimena jesu Gračanica i Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Kosovo i Metohija. Naše ime i prezime jesu naša Pravoslavna Crkva”, rekao je patrijarh Porfirije.

„Jesu to biseri svetske kluturne baštine, ali je pre toga baština naših otaca, baština Srba i pravoslavlja. To ne treba nikome da smeta, jer svako ima svoju baštinu, kulturu, svako se na neki način Bogu moli. Različitosti ne treba da budu povod za sukobe i razdvajanje. Različitosti su upravo darovi, a reč dar znači da je to nešto što smo dobili kako bismo ga umnožili i darovali sebe drugima. Gračanica je naše oko, naše uši, naše srce. To je ono za šta se knez Lazar na Vidovdan opredelio. Izabrao je veru u Hrista, a ne večeru. I zato kada nam kažu: `Odrecite se Gračanice, odrecite se Kosova i Metohoije`, pa gospodo, da li biste vi dozvolili da vam izvade oko, da vam odseku uši, da vam iščupaju srce. Znamo mi da ne biste pristali. To je bitka za suštinsku slobodu”, podvukao je Patrijarh.