Printer Friendly Version Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије на Видовдан y Грачаници 28. јуна 2021. године @ 30 June 2021 04:03 PM

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије поручио је 28. јуна 2021. године, на Видовдан, из манастира Грачанице да сваки пут када долази на Kосово и Метохију има осећај да се вратио у свој дом, а да је свако одсуство са Kосова одвајање од Бога и браће.

 

„Kосово и Метохија је земља у којој смо се родили, родили за Христа и наравно стекли много тога, што други или не могу или не желе да разумеју. Грачаница и светиње које смо побројали јесу светска културна баштина, али, браћо и сестре, светско као такво не постоји ако нема своје име и презиме. Наша имена и презимена јесу Грачаница и Пећка патријаршија, Богородица Љевишка, Kосово и Метохија. Наше име и презиме јесу наша Православна Црква”, рекао је патријарх Порфирије.

„Јесу то бисери светске клутурне баштине, али је пре тога баштина наших отаца, баштина Срба и православља. То не треба никоме да смета, јер свако има своју баштину, културу, свако се на неки начин Богу моли. Различитости не треба да буду повод за сукобе и раздвајање. Различитости су управо дарови, а реч дар значи да је то нешто што смо добили како бисмо га умножили и даровали себе другима. Грачаница је наше око, наше уши, наше срце. То је оно за шта се кнез Лазар на Видовдан определио. Изабрао је веру у Христа, а не вечеру. И зато када нам кажу: `Одреците се Грачанице, одреците се Kосова и Метохоије`, па господо, да ли бисте ви дозволили да вам изваде око, да вам одсеку уши, да вам ишчупају срце. Знамо ми да не бисте пристали. То је битка за суштинску слободу”, подвукао је Патријарх.