Printer Friendly Version НАЦИОНАЛНИ ДАН СРБИЈЕ - ПРИЈЕМ @ 16 February 2020 07:00 PM

13.02.2020. - Амбасада је 13. фебруара организовала пријем поводом Дана државности Републике Србије и обележавања 100 година од успостављања дипломатских односа са Светом Столицом, тј. отварања Апостолске нунцијатуре у Београду. Пријему је присуствовао државни секретар Свете Столице кардинал Пјетро Паролин, који се обратио присутнима.

Амбасадор Дејан Шаховић је истакао да су сада, као и последњих година, комуникација и односи између Србије и Свете Столице веома конструктиувни и да они карактеришу заједничко разумевање о многим питањима од обостраног интереса. У последње две године одржани су састанци на високом нивоу, који показују да делимо виђење како неки од актуелних међународних проблема треба да буду решени.

У регионалном контексту Балкана, препознајемо да су кључне речи дијалог и помирење. Србија високо цени што је Света Столица конзистентан промотер таквог приступа у контакту са свим регионалним партнерима. Посебно је важна чињеница што је Света Столица задржала овакав приступ према дијалогу Београда и Приштине и статус Косова и Метохије, на чему смо захвални. Подједнако, високо вреднујемо континуирано и снажно залагање Свете Столице за бржу интеграцију западног Балкана у Европску Унију, с обзиром да је чланство у  ЕУ приоритетан циљ Србије.

Већину становништва у Србији чине православни хришћани. Међутим, у Србији живи и католичка заједница, која је важан део нашег друштва. Однос Владе и Католичке цркве у Србији, такође, су веома позитивни и развијају се у том правцу.

У свом иступању државни секретар Свете Столице је говорио о најважнијим моментима у дипломатским односима две земље. На крају излагања посебно је истакао да билатерални односи Србије и Свете Столице јачају, чему доприноси редован политички дијалог на највишем и високом нивоу. Назначио је да Србија и Света Столица имају добру међународну сарадњу, с обзиром да деле универзалне вредности као што су: мир, безбедност, људска права и заштита животне средине.