Printer Friendly Version NACIONALNI DAN SRBIJE - PRIJEM @ 16 February 2020 06:29 PM

13.02.2020. - Ambasada je 13. februara organizovala prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije i obeležavanja 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Svetom Stolicom, tj. otvaranja Apostolske nuncijature u Beogradu. Prijemu je prisustvovao državni sekretar Svete Stolice kardinal Pjetro Parolin, koji se i obratio prisutnima.

Ambasador Dejan Šahović je istakao da su sada, kao i poslednjih godina, komunikacija i odnosi izmedju Srbije i Svete Stolice veoma konstruktivni i da oni karakterišu zajedničko razumevanje o mnogim pitanjima od obostranog interesa. U poslednje dve godine održani su sastanci na visokom nivou, koji pokazuju da delimo vidjenje kako neki od aktuelnih medjunarodnih problema treba da budu rešeni.

U regionalnom kontekstu Balkana, prepoznajemo da su ključne reči dijalog i pomirenje. Srbija visoko ceni što je Sveta Stolica konzistentan promoter takvog pristupa u kontaktu sa svim regionalnim partnerima. Posebno je važna činjenica što je Sveta Stolica zadržala ovakav pristup prema dijalogu Beograda i Prištine i statusu Kosova i Metohije, na čemu smo zahvalni. Podjednako, visoko vrednujemo kontinuirano i snažno zalaganje Svete Stolice za bržu integraciju zapadnog Balkana u Evropsku uniju, s obzirom da je članstvo u EU prioritetan cilj Srbije.

Većinu stanovništva u Srbiji čine pravoslavni hrišćani. Medjutim, u Srbiji živi i katolička zajednica, koja je važan deo našeg društva. Odnosi Vlade i Katoličke crkve u Srbiji, takodje, su veoma pozitivni i razvijaju se u tom pravcu.

U svom istupanju državni sekretar Svete Stolice je govorio o najvažnijim momentima u diplomatskim odnosima dve zemlje. Na kraju izlaganja posebno je istakao da bilateralni odnosi Srbije i Svete Stolice jačaju, čemu doprinosi redovan politički dijalog na najvišem i visokom nivou. Naznačio je da Srbija i Sveta Stolica imaju dobru medjunarodnu saradnju, s obzirom da dele univerzalne vrednosti kao što su: mir, bezbednost, ljudska prava i zaštita životne sredine.