Printer Friendly Version Političke konsultacije između Republike Srbije i Svete Stolice @ 24 May 2019 10:24 AM

U Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, u sredu 22. maja 2019. godine, održane su prve političke konsultacije između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Sekretarijata za odnose sa državama Svete Stolice.
Konsultacije su vodili generalni sekretar Ministarstva Veljko Odalović i monsinjor Antoan Kamileri, podsekretar za odnose sa državama Svete Stolice.
Tokom konsultacija konstatovano je da se odnosi razvijaju na dobrim i konstruktivnim osnovama. Izražena je obostrana spremnost za daljim jačanjem i intenziviranjem bilateralnog dijaloga po nizu pitanja od zajedničkog interesa na bilateralnoj i međunarodnoj agendi.
Generalni sekretar Veljko Odalović je informisao sagovornika o bezbednosnoj i političkoj situaciji na Kosovu i Metohiji, položaju srpskog i nealbanskog stanovništva, kao i o aktuelnom statusu dijaloga Beograda i Prištine.
Pored globalnih izazova, kao što je pitanje migranata i izbeglica, posebna pažnja posvećena je i procesu evrointegracija i pitanjima od značaja za region Zapadnog Balkana, naročito naporima koje R. Srbija i Sveta Stolica ulažu u cilju promocije mira, međuetničke tolerancije i pomirenja u regionu.