Printer Friendly Version Дан сећања @ 10 August 2017 05:23 PM

У суботу, 5.августа 2017. године обележен је Дан сећања на прогнане и избегле Србе током операције „Олуја“, у руској цркви Св. Катерине, у Риму.

Срби из Рима присуствовали су  Св. Литургији коју је служио  протојереј ставрофор Рашко Радовић, а после Свете Литургије, одржан је парастос прогнаним и избеглим Србима у операцији „Олуја“,  и свим невино пострадалима у ратовима 90- тих година.

Литургији и парастосу присуствовали су припадници српске дијаспоре и чланови Удружења -Црквене општине Свети Сава у Риму, заједно са запосленима у  Амбасадама Р.Србије у Риму и Ватикану.

Подсећамо да је  у  операцији “Олуја” (1995. године) у акцији хрватске војске и полиције уз прећутну сагласност међународне заједнице, за само неколико дана са вековних огњишта протерано више од 220.000 људи, са српских етничких простора у садашњој Републици Хрватској: из Северне Далмације, Лике, са Баније и Кордуна. Ови простори у саставу Републике Српске Крајине били су под заштитом Уједињених нација.

Документационо-информативни центар “Веритас” сачинио је евиденцију о жртвама и од укупно 1.853 погинулих и несталих Срба, наведених именом и презименом и статусом сваке појединачне жртве, налази се  1.202 цивила, што указује да од укупног броја страдалих, 65%  су били цивили.

Српско Народно Вијеће из Хрватске сачинило је интернет презентацију која свеобухватно приказује чињенице о прогону Срба  1995. године  http://snv.hr/oluja-u-haagu