Printer Friendly Version Dan sećanja @ 10 August 2017 05:20 PM

U subotu, 5.avgusta 2017. godine obeležen je Dan sećanja na prognane i izbegle Srbe tokom operacije „Oluja“, u ruskoj crkvi Sv. Katerine, u Rimu.

Srbi iz Rima prisustvovali su  Sv. Liturgiji koju je služio  protojerej stavrofor Raško Radović, a posle Svete Liturgije, održan je parastos prognanim i izbeglim Srbima u operaciji „Oluja“,  i svim nevino postradalima u ratovima 90- tih godina.

Liturgiji i parastosu prisustvovali su pripadnici srpske dijaspore i članovi Udruženja -Crkvene opštine Sveti Sava u Rimu, zajedno sa zaposlenima u  Ambasadama R.Srbije u Rimu i Vatikanu.

Podsećamo da je  u  operaciji “Oluja” (1995. godine) u akciji hrvatske vojske i policije uz prećutnu saglasnost međunarodne zajednice, za samo nekoliko dana sa vekovnih ognjišta proterano više od 220.000 ljudi, sa srpskih etničkih prostora u sadašnjoj Republici Hrvatskoj: iz Severne Dalmacije, Like, sa Banije i Korduna. Ovi prostori u sastavu Republike Srpske Krajine bili su pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Dokumentaciono-informativni centar “Veritas” sačinio je evidenciju o žrtvama i od ukupno 1.853 poginulih i nestalih Srba, navedenih imenom i prezimenom i statusom svake pojedinačne žrtve, nalazi se  1.202 civila, što ukazuje da od ukupnog broja stradalih, 65%  su bili civili.

Srpsko Narodno Vijeće iz Hrvatske sačinilo je internet prezentaciju koja sveobuhvatno prikazuje činjenice o progonu Srba  1995. godine  http://snv.hr/oluja-u-haagu  http://snv.hr/oluja-u-haagu/