Printer Friendly Version Службена посета Републици Србији Великог Болничара Малтешког реда @ 14 December 2016 11:34 AM

Београд, 8. децембар 2016.
Велики Болничар Сувереног Војног Малтешког реда, Њ.Е. принц Доминик де ла Рошфуко Монтбел стигао је данас у државну посету Србији. На аеродрому су га сачекали Асистент министар здравља, Др. Зоран Михајловић и амбасадор Малтешког реда у Републици Србији, Алберто ди Лука.


Овај догађај је од велике важности и значаја, јер је то прва службена посета Србији члана Владе Малтешког реда, која означава значајан развој билатералних односа.

  


Састанак са министром Њ.Е. Златибором Лончаром одржан у Палати Србија, седишту Владе, протекао у пријатељској атмосфери и обостраном разумевању. Министар Лончар изразио је захвалност Великом Болничару Доминику де ла Рошфуко Монтбелу захвалност за многе хуманитарне, здравствене и друштвене активности које је Ред спровео у Србији у протеклим годинама.


Посебно је наглашен значај пројекта Пожели жељу малтешком реду који је снажно одјекнуо у јавности током 2015. и 2016. године, а већ постоје и планови за 2017. Те акције Малтешког реда у Републици Србији су обухватале на стотине младих људи и деце, чије су жеље испуњене од стране Малтешког реда.
Истоветно је високо оцењена рад волонтера Малтешког реда, координиран немачким Малтесер Инт. и мађарском Мелитенсе асоцијацијом усмереном на старије људе и избеглице са Блиског Истока на просторима блиским мађарској граници.


Велики Болничар и министар, на основама досадашњих искустава су дискутовали о јачању билатералних односа и утврђивању олакшица које би помогле даљи и ефикаснији заједнички рад.

Посета Великог Болничара је настављена у Влади Србије, где је одржан састанак са Њ.Е. Александром Вулином, Министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Сусрет је обиловао различитим темама о пројектима од друштвеног интереса који ће бити предузети у заједничкој координацији.


Свечани ручак за делегацију Малтешког реда свечани ручак је организовао државни секретар г. Владимир Ђукић.


Њ. Е. Велики Болничар Малтешког реда је на крају службене посете Београду посетио амбасаду Малтешког реда где је присуствовао састанку са амбасадором Ди Луком и особљем амбасаде, а касније се сусрео и са апостолским нунцијем у Београду Њ.Е. Монс. Лучано Суријанијем и београдским надбискупом Њ. Е. Монс. Станислав Хочеваром.