Printer Friendly Version САОПШТЕЊЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ @ 2 February 2016 12:05 PM

Званична делегација Светог Синода Српске Православне Цркве, коју су сачињавали митрополит црногорско-приморски др Амфилохије, епископ бачки др Иринеј и професор др ДаркоТанасковић, посетила је Ватикан 16. јануара текуће године. Тога дана је била званично примљена од стране Његове Светости папе римског Фрање I.

Поред самог домаћина, пријему и разговорима присуствовали су и кардинал др Курт Кох, председник Савета за унапређивање јединства хришћанa, и три члана администрације Свете Столице. 

Разговор је био срдачан, искрен и отворен, и то не у уобичајеном дипломатском значењу тих речи него у истински хришћанском, духовном смислу. Са обе стране се тежило истиновању у љубави, по речима светог апостола Павла, без лукавштинâ и пренемагања. Полазна и завршна поента читавог сусрета јесте да искрени дијалог и међуцрквена сарадња на пољу сведочења и објављивања јеванђелских начела и вредности у свету препуном крајности, од мрачњачког верског фанатизма до антихришћанског и у крајњој линији нехуманог секуларизма, представља и категорички императив нашега времена и битан садржај одговорне мисије Цркве у свету. Притом су у разговору осветљени или бар дотакнути сви важнији аспекти међуцрквених односа, дијалога и сарадње.


Поред сусрета и разговора са епископом Рима и поглаваром Римокатоличке Цркве делегација је имала и друге сусрете и разговоре, и то са кардиналом Кохом, са монсињором Енриком дал Коволом, ректором Латеранског папског универзитета, са којим Православни богословски факултет Универзитета у Београду негује академску размену и сарадњу, са монсињором Карлом Азеведом, делегатом папског Савета за културу, са монсињором Жан-Лујем Брижеом, библиотекарем Ватиканске библиотеке и архивистом Тајног ватиканског архива, и са амбасадором Србије у Ватикану, г. Мирком Јелићем.


Сви чланови делегације су дали интервју Латеранској телевизији и присуствовали су Литургији у базилици Светога Петра, где су званично представљени верницима и поздрављени као „синодска делегација Српске Православне Цркве, предвођена Његовом Еминенцијом митрополитом црногорско-приморским г. Амфилохијем