Printer Friendly Version Zvanična poseta predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića Vatikanu @ 20 September 2015 05:01 PM

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić boravio je 11. septembra u zvaničnoj poseti Vatikanu i tom prilikom se susreo sa papom Franciskom. U srdačnom razgovoru bilo je reči, izmedju ostalog, o migrantskoj krizi, protivljenju Srbije prijemu takozvane „Republike Kosovo“ u Unesko i formiranju Mešovite komisije Srpske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve koja bi razmatrala istorijske činjenice iz perioda Drugog svetskog rata i ulogu Alojzija Stepinca u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.


Nakon audijencije kod pape Franciska predsednik Nikolić je imao susret sa kardinalom Pjetrom Parolinom, državnim sekretarom Svete Stolice. 


Predsednik Nikolić poklonio je papi Francisku fototipsko izdanje Dušanovog zakonika i monografiju „Hrišćansko nasledje Kosova i Metohije“. 


 

Papa Francisko poklonio je predsedniku Nikoliću zlatnu medalju izradjenu povodom 3. godine od kako je izabran za papu, kao i knjigu „Kroz istoriju medalja ispričana priča pontifikata“.
Predsednik Nikolić uručio je Orden Republike Srbije na lenti kardinalu Pjetru Parolinu, državnom sekretaru Svete Stolice, za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje izmedju Republike Srbije i Svete Stolice. Takođe, državnom sekretaru Svete Stolice predsednik Republike poklonio je i monografiju „Hrišćansko nasledje Kosova i Metohije“. 


Tokom posete obostrano je izražen interes za daljim razvijanjem i unapredjenjem saradnje na bilateralnom i medjunarodnom planu.


Predsednik Nikolić obišao je i Vatikansku biblioteku gde je razgovarao sa glavnim bibliotekarom i arhivarom Svete Stolice mons. Žanom Lujem Brugesom.