Printer Friendly Version Потписан Протокол о сарадњи између Народне билблиотеке Србије и Ватиканске библиотеке @ 26 September 2014 10:01 AM

Потписан Протокол о сарадњи између Народне билблиотеке Србије и Ватиканске библиотеке


     Главни архивар и библиотекар Свете римске цркве надбискуп Жан-Луј Бругес боравио је у Републици Србији од 06. до 10. септембра 2014. године.

     Надбискуп Жан-Луј Бругес је 08. септембра посетио Народну библиотеку Србије и том приликом је потписан Протокол о сарадњи између Ватиканске библиотеке и Народне бибилиотеке Србије који предвиђа размену публикација, знања и стручњака из области прикупљања, чувања, обраде и заштите библиотечке грађе. Реч је о првој посети главног архивара и библиотекара римске цркве, високог прелата Курије, нашој земљи. Посета надбискупа Бругеса и потписивање Протокола представља један од најзначајнијих догађаја у историји НБС, као и изузетно признање и валоризацију резултата рада и њеног угледа.

     Током свог боравка у Србији надбискуп Бругес  је имао сусрете са првим потпредседником Владе и министром спољних послова Р. Србије И. Дачићем и министром културе и информисања И. Тасовцем. Такође, уприличен је и сусрет са Његовом Светошћу Патријархом српским Иринејом.

 

 

<p p="" ""="" style="" "text-align:""=""> Посета надбискупа Бругеса је веома важна jер отвара врата за српске стручњаке коjи ће моћи да користе jединствене материjале из Ватиканске библиотеке што представља потпуно нови корак не само у стицању знања него и бољем разумевању.