Printer Friendly Version Званична посета Републици Србији секретара за односе са државама Свете Столице, монс. Доминик Мамбертија @ 10 July 2014 09:42 AM

     Секретар за односе са државама Свете Столице монс. Доминик Мамберти званично је посетио Републику Србију од 27. јуна до 1. јула 2014. године. У делегацији су били и апостолски нунције у Београду надбискуп Орландо Антонини, надбискуп и митрополит београдски Станислав Хочевар и зрењанински бискуп Ладислав Немет.

    Том приликом потписан је Споразум о сарадњи у области високог образовања.

     

Саопштење Министарства спољних послова Републике Србије:

петак, 27. јун 2014.

Односи Србије и Свете Столице оцењени као добри

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је данас са секретаром Свете Столице за односе са државама, надбискупом Домиником Мамбертијем, који борави у званичној посети Србији од 27. јуна до 1. јула 2014. године.

Ово је прва посета високог званичника Свете Столице након 11 година, која ће свакако дати додатни импулс интензивирању политичког дијалога и отворити перспективе за унапређење сарадње. Током разговора, разматрана су питања из области билатералних односа, европских интеграција Србије, односа државе према реституцији црквене имовине, као и заједничке сарадње у оквиру међународних организација.

Обострано је оцењено да су односи између Србије и Ватикана добри.

Министар Дачић је истакао да Србија политички жели да се са Светом Столицом што боље разуме по питањима од заједничког интереса. МИП Мамберти је изразио задовољство што је дошло до ове посете. Још једном је потврђен став Свете Столице о непризнавању једнострано проглашене независности КиМ и о подршци евроинтеграцијама Србије.

Српски шеф дипломатије захвалио је на папином јавном апелу за помоћ пострадалим подручјима у Србији и упућеној хуманитарној помоћи од стране Свете Столице и Каритаса. Изнео је и да Србија посебно вреднује ангажовање Свете Столице на заштити културног и верског наслеђа на КиМ.

Говорећи односу државе према реституцији имовине Римокатоличкој цркви, министар Дачић је истакао да је однос државе према власништву свих верских заједница исти и да се реституција мора законски решавати према постулатима правне државе.

Након разговора, потписан је Споразум у области високог образовања Србије и Свете Столице, што је оцењено као важан корак у билатералним односима две земље, који ствара оквире за даљу сарадњу.

На заједничкој конференцији за штампу након сусрета, министар Дачић се осврнуо на могућност папине посете Србији, и истакао да је, са државног аспекта, у нашем интересу да папа Франциско посети Србију.

 

Саопштење Кабинета председника Републике Србије:

01.07.2014.

Биће ми драго да папа дође у Србиjу

БEOГРAД - Председник Србиjе Tомислав Николић разговарао jе данас у Београду са секретаром Свете столице за односе са другим државама Домиником Mамбертиjем, коме се захвалио на томе што Ватикан, водећи се принципима, ниjе признао jеднострано проглашену независност Kосова и Mетохиjе.

Говорећи о проблему имовине коjа jе верским заjедницама национализована након Другог светског рата, председник Николић jе рекао да ће Србиjа реституциjу обавити што брже и ефикасниjе, у складу са Законом и могућностима, саопстила jе Прес служба председника Републике.

Николић jе упутио jе писмо захвалности папи фрањи због његове директне помоћи нашоj земљи након катастрофалних поплава коjе су Србиjу погодиле ове године.
Tакође, везано за папину посету Србиjи, председник Николић jе истакао да ће му бити драго да пожели добродошлицу поглавару Римокатоличке цркве, чим око те посете буде постигнут договор са Српском православном црквом.

Николић jе изразио жељу да се заjедничком мудрошћу не начини никакав потез коjи би било кога увредио, поготово у вези односа према историjи, Другом светском рату и улози Aлоjзиjа Степинца у њему, наведено jе у саопштењу.

 

Саопштење за штампу Кабинета председнице Народне скупштине Републике Србије:

01.07.2014.

Гојковић разговарала са секретаром Свете Столице

Председница Народне скупштине Маја Гојковић разговарала је са Мамбертијем и том приликом захвалила на помоћи Свете Столице и апелима папе Франциска за помоћ пострадалима у поплавама у Србији и Босни и Херцеговини.

"Желим да се у име Народне скупштине захвалим на несебичној хуманитарној помоћи Србији у поплавама које су нас недавно погодиле", рекла је председница Народне скупштине и замолила за наставак помоћи у обнови погођених подручја.

Како се наводи у саопштењу Скупштине Србије, Гојковић је изразила задовољство због унапређења односа Србије и Свете Столице и поздравила потписивање споразума у области високог образовања између Србије и Свете Столице, чију ће примену подржати Народна скупштина.

Мамберти се сагласио да су односи Србије и Свете Столице унапређени последњих година, а доказ тога је и потписивање споразума у области високог образовања, који ће, како је нагласио, унапредити сарадњу у области културе и образовања.

Председница Народне скупштине захвалила је и на подршци Србији на путу ка Европској унији, а Мамберти је рекао да ће Света Столица наставити да подржава аспирације региона ка ЕУ, јер је придруживање Унији значајан фактор и стабилности у региону. Он је истакао да земље које улазе у ЕУ својим наслеђем и традицијом доприносе богатству Уније.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј примио је 30. јуна 2014. у Патријаршији српској у Београду, Његову Узоритост надбискупа Доминика Мамбертија, секретара Свете Столице за односе с државама, односно министра спољних послова државе Ватикана.

Званичном пријему су присуствовали Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, Епископи: бачки др Иринеј, шабачки Лаврентије, зворничко-тузлански Хризостом, рашко-призренски Теодосије и новоизабрани аустријско-швајцарски Андреј.