Printer Friendly Version Завршне свечаности обележавања 17 векова Миланског едикта @ 16 October 2013 02:49 PM

Грађани Ниша су 4. октобра 2013. године упаљеним свећама формирали светлећи крст чиме су на симболичан начин послали поруку свету – „И ја сам део крста“, у оквиру обележавања 1700 година Миланског едикта.
 

Председник Републике Србије Томислав Николић примио је 5. октобра 2013. године великодостојнике и представнике хришћанских цркава, организација и удружења из Европе, који су се у Београду окупили поводом централне свечаности прославе 17 векова од доношења Миланског едикта. 
 


У Нишу је 6. октобра 2013. Године, у присуству  председника Републике Томислава Николића и председника Владе, Ивице Дачића, светом архијерејском литургијом и поделом ордена испред храма Светог цара Константина и царице Јелене, обележено 17 векова Миланског едикта.  У литургији коју је водио васељенски патријарх Вартоломеј, учествовали су патријарси московски, јерусалимски и српски, архијепископипомесних православних цркава, архијереји српске православне цркве и свештеници.
 


У Народном позоришту у Београду 8. октобра 2013. године, премијерно је изведена опера "In hoc signo", која прати живот цара Константина од његовог рођења до смрти. Музику је написао Дон Марко Фризина, а либрето редитељ Дејан Миладиновић. Изведби је присуствовао и председник Републике Србије, Томислав Николић.