Printer Friendly Version Saradnja između Narodne biblioteke Srbije i Vatikanske biblioteke @ 30 September 2013 07:45 PM

D. Ristić, direktor Narodne biblioteke Srbije posetio je Vatikansku biblioteku

Narodna biblioteka Srbije je najavila početak saradnje sa Apostolskom vatikanskom bibliotekom. Saradnja je dogovorena tokom posete v.d. direktora Narodne biblioteke Srbije, Dejana Ristića, 27. maja 2013. godine.
Do posete je došlo nakon višemesečnih kontakata, pomognutih od strane Ambasade Srbije pri Svetoj Stolici i Apostolske nuncijature u Beogradu.

U okviru susreta u Rimu dve strane su izrazile punu spremnost da uspostave saradnju, pri čemu bi se prva faza odnosila na digitalno arhiviranje, restauraciju, konzervaciju knjiga i razmenu eksperata. Ristić je u okviru posete poklonio Vatikanskoj biblioteci vredne publikacije o istoriji Srbije, istoriji Crkve, srpskim srednjovekovnim rukopisima, kao i monografije o najvažnijim srpskim manastirima.

Narodna biblioteka Srbije i Vatikanska biblioteka su, kao što je dogovoreno tokom posete, potpisale Pismo o namerama u vezi sa budućom saradnjom.

Ambasador RS pri Svetoj Stolici M.Jelić sa direktorom Narodne biblioteke Srbije D.Ristićem, upravnikom i prefektom Vatikanske biblioteke mons. Ž.Brugesom i mons. Ć.Pazinijem.